Для мене будь-який салат чи закуска з хрустким хлібом починає своє існування після приготування заправки. Якщо в салаті вдала заправка, вона здатна піднести смак будь-яких інгредієнтів. Це основна скрипка в салатній композиції, якою часто нехтують. Й дарма. Ніщо так не може зіпсувати салат як вбога заправка, мала її кількість або взагалі її відсутність. 

Італійську заправку можна використовувати не тільки для салату, але і як маринад для м'яса, птиці, риби, дичини, овочів.

Заправку можна приготувати вручну, використовуючи віночок або щільно закриту банку за допомогою фуд процесора або блендера (занурювального/emersion або стаціонарного). Всі інгредієнти, крім олії, змішуються в першу чергу, а потім потроху додається олія.

 

СКЛАДОВІ НА 4 ПОРЦІЇ:

✍ Часник - 500 г

✍Велика сіль - за смаком

✍Свіжий чорний перець - за смаком

✍Оливкова олія extra virgin - ½ склянки

✍Подрібнений свіжий чебрець - 1 столова ложка

ІНСТРУКЦІЯ ПРИГОТУВАННЯ
1. Розігрійте гриль до 200-300 градусів.
2 У головок часнику гострим ножем зріжте верхівки, щоб було видно зубчики. Викладіть головки, маківкою вгору, на лист, переконавшись. що вони добре стоять.
3. Посоліть і поперчіть і посипте чебрецем. Акуратно полийте головки оливковою олією.
4. Закрийте фольгою лотки-гриль і відправте в духовку до м'якості на 1 годину. Злегка охолодіть.
5. У миску вичавіть м'якоть із зубчиків і збризніть маслом, що залишилося.

Рослинну олію можна замінити на суміш оливкової та іншої рослинної, горіхової або іншої ароматної олії. Ця заправка чудово зберігається в холодильнику, тому пропорції можна збільшити та приготувати більше соусу. Заправка із сушеними травами стане згодом ще ароматнішою.

Бонус від шефа:

1) Виберіть заправку і відповідний вид салатної зелені чи капусти які будуть основою салату. До гірких видів салатної зелені (Цикорій, салат Фрізе) більше підходять солодкуваті заправки, до хрустких видів салатної зелені та капусти, більше підходять кремові заправки. І чим ніжніша салатна зелень, тим рідшою та легшою повинна бути заправка ;

2) Підберіть інгредієнти, що добре компонуються й вносять різноманітність до смаку та консистенції: - щось ситне: м'ясо, морепродукти, яйце та/або сир;

3) Заправляйте салат перед самою подачею до столу, щоб овочі та салатна зелень довше залишались свіжими та хрусткими.

Ну от, напевно і все! Смачного!