Усі ми любимо поїсти. А коли процес приготування та подачі страви на стіл виглядає ефектно, взагалі настає подвійне задоволення.

Щоб поїсти ситно, смачно, красиво та з користю, не обов'язково відвідувати дорогі ресторани, модні кафе чи інші просунуті місця. Приготувати корисну і неодмінно смачну їжу можна самостійно.

Зробити це можна як удома, так і на природі. Для цього можна використовувати таку популярну на сьогоднішній день штуку, як дошка гриль.

Що ж це за чудо-інструмент, який допомагає приготувати різні кулінарні шедеври? Давайте вивчимо детальніше це питання.

Гриль дошка - це аж ніяк не якесь нововведення. Такого роду кухонний атрибут використовували ще багато років тому корінні американці. Вони повсякденно готували собі їжу за допомогою такої гриль дошки.

Сьогоднішні модифікації гриль дошки фактично нічим не відрізняються від своїх родичів, але в результаті страви виходять такими ж смачними та корисними.

Гриль дошку виготовляють з різних сортів деревини і вона чудово почувається як біля відкритого вогню, так і на відкритому вугіллі, а також у духовці.

Тривалість життя такого кухонного предмета не настільки довга, але при правильному використанні ви отримаєте незабутню страву, яка запам'ятається вам і вашим гостям на довго.

За допомогою гриль дошки можна приготувати багато страв. З продуктів використовують усі види м'яса, рибу, сир, овочі та навіть фрукти. На грилі на дошці можна приготувати смачний соковитий стейк, ароматний шашлик, піцу і навіть десерт.

І що дуже цікаво, кожен сорт деревини надає страві особливий, свій аромат та смак. Саме тип деревини суттєво впливає на смак страви. Отже, тут є величезне поле для експериментів!

Гриль дошку виготовляють із натурально сухої деревини, вони бувають прямокутної та овальної форм. Форма на смакові якості страви особливо не впливає.

Є деякі рекомендації щодо використання деяких типів деревини з різними продуктами, оскільки аромат дерева повинен доповнювати та відтіняти смак страви, яку готують, хоча ці рекомендації дуже умовні. Як то кажуть: «На смак та колір товаришів немає!»

Наприклад, до рибних страв краще використовувати гриль дошки, які виготовлені з вільхи. Дошки з горіха, яблуні чи клена відмінно підійдуть для курки та свинини.

Відмінну яловичину можна приготувати на грилі на дошці їх черешні або липи.

Дошки з ягідних дерев, наприклад вишні, абрикоси, підійдуть для баранини та ягнятини.

Овочі та сир можна приготувати на тих же вільхових та дубових гриль дошках.

Щодо безпосереднього використання, то тут також є свої особливості. Перед тим, як ви готуватимете на гриль дошці, незалежно від того на відкритому вогні або в духовці, її треба підготувати до контакту з вогнем.

За пару годин до приготування замочіть дошку у воді. Чим довше дошка перебуватиме у рідині, тим швидше буде процес приготування. Рекомендований час вимочування гриль дошки від 2-х до 12-ї години. У процесі вимочування можна перевертати дошку, тому ми забезпечимо рівномірне вбирання вологи з обох боків. Також можна використовувати замість води такі напої, як пиво, сидр, коньяк, червоне та біле вино. Кожен напій надасть особливий відтінок страві, що готується. Після вимочування можна приступати до приготування. 

Смачного!