Щоб продовжити задоволення користування тандиром на довгі роки, потрібно просто виконати прості правила розпалу. Також у статті описується як правильно розігрівати тандир узимку.

Перший розпалювання для тандира дуже важливий - саме зараз тепло прогріє всі стінки виробу і утворюються теплові шви - невеликі тріщини по корпусу, які залишаться назавжди, як невід'ємна частина постійних теплових розширень матеріалу при нагріванні та охолодженні.
Вперше розпалюючи тандир, дуже важливо піднімати температуру поступово, це багато в чому визначить подальший термін експлуатації печі.
ЕТАПИ ПЕРШОГО РОЗПАЛЮВАННЯ
1. Завантажте сухі, дрібно колоті дрова або тріски в тандир, невелику кількість, як для розпалу багаття, розпаліть, переконайтеся, що піддувало при цьому відкрито, а велика та мала кришка тандира знято.
2. Додаєте невеликі колоті дрова для плавного розпалювання. Не поспішайте, головне завдання плавне і помірне прогрівання стінок тандира. Якщо є можливість, можна відрегулювати подачу повітря за допомогою піддувалу для процесу постійного плавного горіння.
3. У міру прогрівання тандира додайте все більше дров, щоб горіння ставало інтенсивніше і стінки тандира нагрівалися. Процес слід завершити, коли стінки тандира всередині стануть білими та жар буде досить сильним.
4. Закрийте всі кришки тандира та піддувало, дайте охолонути тандиру самостійно. Усі Ваш тандир готовий до роботи. Далі можна використовувати звичайне розпалювання.

ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ РОЗПАЛЮВАННЯ
Тріщини. Яким би не був тандир, будь-якої якості та виробника – він при розпалюванні покривається тріщинами. Цей процес неминучий, його не варто боятись, за рахунок металевого каркасу з вашим тандиром нічого не станеться, його функціональність не постраждає. Тріщини можуть бути дрібними і короткими, а можуть бути довгими, що проходять через весь корпус. По суті - це теплові шви, що забезпечують роботу керамічного матеріалу стінок тандира, при нагріванні тріщини будуть більшими, при охолодженні практично непомітні.

Верхня велика кришка - встановлювати при розпалюванні чи ні? Практика показує, що якщо встановити під час розпалювання велику кришку, а малу і піддувало відкрити для доступу повітря, то процес нагрівання відбувається набагато ефективніше. Але при цьому відбуватиметься закопчення верхньої кришки та її сильне нагрівання. Таким чином, є два варіанти розпалювання. Перший - для збереження зовнішнього вигляду верхньої кришки закривайте її після того, як дрова догоріли і вже немає великого вогню. Другий, більш ефективний, проводьте розпалювання з великою кришкою, але при цьому її зовнішній вигляд може потемніти.

ЗВИЧАЙНИЙ РОЗПАЛ тандиру (в теплу пору року)
Завантажте сухі дрова в тандир приблизно на 2/3 його об'єму, перевірте, що піддувало відкрито. Накривати тандир великою кришкою під час розпалювання чи ні – вирішувати вам, подробиці описані вище. Бажано використовувати фруктові дрова, що рекомендується для приготування на звичайному мангалі.

Розпаліть дрова і за допомогою кришки - піддувала внизу тандира, відрегулюйте плавну подачу повітря в тандир для спокійного горіння. Зазвичай, для цього достатньо, при розпалюванні, відкрити кришку піддувала не більше ніж на половину отвору подачі повітря.

Намагайтеся, щоб дрова горіли в тандирі та прогрівали його не надто швидко. Ідеально, якщо нагрівання відбувається близько 40-60 хвилин спокійного горіння. Коли тандир набере робочої температури, його стіни зсередини стануть білими, вся кіптява зі стінок зникне. Зазвичай для цього вистачає одного завантаження дров (2/3 об'єму тандира), але якщо необхідно підняти температуру стінок, підкладайте ще дрова або вугілля.

Перед приготуванням переконайтеся, що не залишилося дров, що не догоріли. За допомогою совка та кочерги частково можна звільнити тандир від вугілля, або нічого не прибирати, або накрити вугілля - фольгою або жаровідсікачем (залежить від рецепту приготування та ваших уподобань).
Встановлюємо продукти, закриваємо піддувало і верхню велику та малу кришку.

ЗВИЧАЙНИЙ РОЗПАЛ тандиру (в зимову пору року)
Для приготування в тандирі взимку, при низьких мінусових температурах, варто спочатку прогріти стінки тандира, як при першому розпалюванні, використовуючи плавне завантаження дровами, а потім, не чекаючи охолодження, зробити звичайне розпалювання, завантаживши тандир дровами на 2/3. Це правило дозволить Вашому тандиру прослужити довгі роки.