У вас є тандир? Пробували приготувати курку? Ще ні? Розкажемо та покажемо! Для початку купіть гарну курку. Бажано вибрати на ринку, найсвіжішу та найкрасивішу. Перевірте, щоб вона була повністю обскупана і обпалена, тоді вам менше доведеться її готувати. Видаліть начинки, обріжте кінцеві хрящі крил, вони швидше за все згорять при приготуванні. Класичною, курка називається через рецепт маринаду. Це найпростіший маринад, але він добре просочить курку і надасть їй смаку.
Для маринаду потрібно:

  • часник – 4-5 невеликих тискових зубчиків;
  • приправа "Для курки" - 50 г;
  • зернова гірчиця – 2 ст.ложки;
  • соєвий соус – 50-700 мл;
  • мед чи цукор - 1 ст.ложка;
  • соняшникова олія;
  • сіль та перець за смаком.

У невеликій ємності змішайте всі інгредієнти маринаду та ретельно розмішайте до однорідності.
Помістіть курочку в ємність або пакет, і добре натріть її маринадом всередині та зовні. Не забудьте посолити та поперчити курку. Далі, можна залишити курку маринуватися в холодному місці на 3-5 годин, а краще взагалі на добу.

Після маринування курка готова до приготування. Розпалюємо тандир, нагріваємо стінки тандира дуже добре, не менше години. Чекаємо, коли стіни стануть яскраво білими, це говорить про готовність тандира до запікання. Вугілля можна не діставати, накрийте розпечене вугілля спеціальним аксесуаром - шамотним каменем або зовсім залиште на дні тандира, вони нічого не зіпсують. Курку можна випікати на спеціальній підставці для птаха, на гаку або просто, нанизавши на звичайний шампур і зміцнивши від падіння.

Помістіть курку в розігрітий тандир, для початку можна обернути курку фольгою, якщо температура тандира дуже висока і ви боїтеся пригорання. Щільно закрийте всі кришки тандира та піддувало. Без доступу повітря горіння всередині припиниться і курка не пригорить.

Готувати курку треба 30-60 хвилин. Все залежить від маси курки та температури вашого тандира. Періодично перевіряйте спеціальним термометром для м'яса, який за допомогою щупа можна заганяти в щільне м'ясо курки. За 10 – 15 хв до готовності рекомендуємо прибрати фольгу та відкрити верхню малу кришку та піддувало тандира. За рахунок руху гарячого повітря, курочка отримає ароматну скоринку та приємний легкий запах димку.