На різних святкових подіях, кулінарних заходах та просто виїздах із друзями на природу великою популярністю користуються грилі та смокери. Тут слід розуміти, що ці предмети відрізняються між собою. Смокер не може надати м'ясу смаку, як у гриля, в процесі приготування гамбургерів та хот-догів, а гриль, навпаки, не зможе забезпечити присмаку копченості.
Смокер гриль та його переваги


Смокер гриль - це пристрій, в якому для того, щоб приготувати їжу, використовується дим. Для його роботи також можуть застосовуватись:


• деревне вугілля;

• дерево;

• пелети.


Робота з електричними пелетними смокерами щодо використання є дуже простою. Але якщо брати варіанти, що працюють на деревному вугіллі, то з їх допомогою можна отримати дійсно автентичний запах барбекю.


На звичайному мангалі одержати барбекю не вдасться. Тому для досягнення такого ефекту потрібно смокер чи хоспер купити на нашому сайті. Перший варіант може бути представлений таким барбекю, як смокер коптильня, а другий - у вигляді печі, що має тягу, що регулюється.


Розглядаючи принцип роботи смокера, важливо звернути увагу на його переваги як:


• м'ясо отримує аромат барбекю та димний смак;

• простота та зручність у використанні;

• можливість отримати не лише смачне, а й ніжне м'ясо.


Єдине, що подобається небагатьом, то це те, що смокер барбекю займає більше часу на процес приготування.


Коптильня гриль та її переваги
Коптильня гриль є пристроєм, який користується більшою затребуваністю в порівнянні зі смокером. Такі барбекю можуть бути:


• газовими;

• електричними;

• з деревним вугіллям.


За допомогою гриля можна організувати процес швидкого приготування м'яса, але продукти доведеться систематично перевертати, щоб вони не згоріли.

Купуючи пелетні грилі або інші види, варто дивитися на такі переваги, як:


• легке транспортування виробу;

• швидке приготування;

• збереження величезної кількості вітамінів у продуктах;

• можливість приготувати здорову їжу, оскільки більшість жиру йде з м'яса.


При використанні гриля важливо стежити, щоб їжа не пригоріла і своєчасно перевертати її.


Смокер та гриль: ключові відмінності


Між такими пристроями, як смокер та гриль, є відмінності. До них відносять такі:

1. Температура приготування. При використанні гриля температурні показники, незалежно від виду, можуть сягати близько 350 градусів, а в смокерах ці параметри знаходяться в основному в межах 75-200 градусів.

2. Конструкційні особливості. Зовнішній вигляд барбекю може бути трохи ідентичним, але внутрішня складова відрізняється, тому що в грилях здійснюється процес прямого нагрівання, а в смокерах застосовується непряме тепло.

3. Кулінарна техніка. При використанні гриля продукти постійно перевертають, а в смокері їжа лежить у певному місці, що створює ефект духовки на кухні.

Грилі можна знайти на більшості бекярдів по всьому світу. І в Росії вони теж набирають популярності. Грилі поділяються на електричні, з деревним вугіллям чи газові. У кожного є своя думка про те, який тип грилю виробляє кращий смак, але вугілля та газ функціональніші за електричні моделі. Автентичні BBQ звичайно краще готувати на вугільному.

Гриль дозволяє швидко готувати, але продукти потрібно часто перевертати для рівномірного нагріву. М'ясо може бути виготовлене на грилі як на високих, так і на низьких температурах, залежно від типу страви, яку ви робите. Грилі мають тенденцію бути найбільш ефективними при приготуванні невеликих шматочків їжі, таких як курячі грудки, відбивні та стейки.

Грилі також мають деякі переваги та недоліки:

Переваги:
На грилях швидко готувати
Легко перевозити
Більш здоровий спосіб приготування, оскільки надлишкові жири випливають із м'яса
Овочі та м'ясо зберігають більше вітамінів
Недоліки:
Продукти необхідно часто повертати, щоб не пригоріли
Для гриль-початківців з деревним вугіллям може бути складний у використанні, так як принцип роботи сильно відрізняється від мангалу (якщо ви готуєте low and slow кухню). Обсмажити стейки або котлети для бургерів, звичайно, не так складно.
Гриль часто краще обсмажування. Просто тому, що він дозволяє готувати з меншою кількістю олії та зайвих жирів, що випливають із м'яса. Якщо ви вирішили використовувати гриль, як смокер, то перевертати в ньому брискет зовсім не обов'язково і достатньо накрити кришкою, виставивши потрібну температуру. Але треба розуміти, що процес копчення звичайно буде правильніше робити у смокері.

Різниця між грилями та смокерами
Грилі та смокери можуть виглядати схожими, але вони відрізняються один від одного

Температура приготування
Грилі та смокери використовують різні температурні режими для приготування їжі. Незалежно від того, чи ви використовуєте вугільний або газовий гриль, внутрішня температура може бути дуже гарячою (до 200 градусів і більше в деяких випадках) за рахунок того, що їжа готується під кришкою. Грилі використовують пряме тепло для приготування їжі, а смокери – непряме тепло.

Найчастіше внутрішня температура смокера при приготуванні страв варіюватиметься в межах від 70 до 95 градусів за цельсієм (у деяких випадках більше). Нижчі температури краще підходять для риби, сирів та овочів, тоді як більшість м'яса коптять при температурі близько 95-110 градусів.

Різна конструкція
У смокера та гриля може бути схожий зовнішній вигляд, але їх внутрішні конструкції дуже різні. Грилі призначені для прямого нагріву продуктів, приготованих на ґратах. Незалежно від того, чи ви використовуєте газ, вугілля або навіть електрику, тепло подається безпосередньо на продукти. Ось чому час приготування набагато коротший при приготуванні їжі на грилі.

З іншого боку, смокери використовують непряме тепло для приготування їжі. У смокері на деревному куті або дереві тепло зазвичай подається до другої камери приготування з першої камери, де знаходиться вогонь.

Кулінарна техніка
Техніка приготування їжі, що використовується для приготування м'яса на грилі, дуже відрізняється від методів приготування їжі, що використовуються для копчення м'яса у смокері. При приготуванні на грилі важливо часто перевертати їжу, щоб вона не згоріла. Пряме тепло швидко готує їжу, але також може швидко спалити їжу, якщо ви відлучаєтеся і залишаєте її без нагляду.

Зі смокером, як правило, немає необхідності перевертати їжу, оскільки готує їжу непряме тепло - тобто. Вогонь знаходиться зовсім в іншому місці від тих шматків м'яса, які лежать у смокері в другому відсіку. Це створює середовище, схоже на духовку на вашій кухні. Їжа повільно готується, що дозволяє димовому аромату проникати в неї та просочувати, залишаючи кільця копчення на м'ясі.

Смокер проти гриля - Що в результаті вибрати?
Незалежно від того, чи ви вибираєте смокер або гриль, ви відштовхуватиметеся від вашої особистої переваги смаку і від типу їжі, яку ви хочете приготувати. Гриль – це простий та прямий спосіб приготувати продукти, а смокер надасть вам унікальні можливості. Наприклад, можна використовувати смокер для копчення сиру або томатів. З іншого боку, грилі дозволяють швидко готувати їжу. Ось чому вони найбільш поширені по всьому світу. Ви можете готувати велику кількість їжі за відносно короткий час. У той час, як копчення в смокері займає щонайменше кілька годин, а максимум кілька діб. Для зручності використання більшість людей віддають перевагу грилю. Тим не менш, важко перемогти аромат, що виробляється смокером.

Для великих відрубів м'яса, таких як спекотне, ребра, грудинки та шинка, кращим варіантом є копчення.

Гриль у цьому плані практичніший. Але по-справжньому порівнювати один з одним цих хлопців не варто. У цій статті показано різницю між ними. Щоб початківцям знайомство з культурою грилінгу було простіше зрозуміти відмінності.