Так як гриль на заході давно вже не дивина, а тим більше не розкіш, місцеві кулібіни задаються питанням удосконалення конструкції для розширення стандартного функціоналу вугільних та газових грилів 

Один із найпоширеніших способів збільшення функціональності - це встановлення на гриль планчі, виконаної з чавуну або нержавіючої сталі.

Планча це іспанське слово і в перекладі означає - пластина, дошка, лист. В Іспанії на таких пристосуваннях готують здебільшого свіжі морепродукти, рибу та овочі. Сьогодні, завітавши до будь-якого європейського ресторану, ви майже гарантовано виявите в меню розділ «a la plancha». Це означає, що при замовленні вам принесуть страву на планчі.

Приготування на планчі відрізняється від приготування на стандартних гратах тим, що на планчі можна готувати дрібну і рідку їжу, наприклад яйця, макарони, цибуля, бекон, креветки. Нагріваючись до температури 300-320 градусів і саме висока температура надає стравам, що готуються, особливий смак. Приготування на такій поверхні відбувається без застосування олії, або з її дуже маленькою кількістю, оскільки соки, що виділяються з продуктів, не йдуть крізь грати і не згоряють, приготування виходить у власному соку, зберігаючи при цьому смак, соковитість та корисні властивості продуктів!

Страви, що готуються на планчі, готуються за лічені хвилини, тому відволікатися за такого способу готування не рекомендується! 🙂

Чистити планчу набагато легше і простіше ніж грати гриль, на відміну від грат її можна замочити і після цього спокійно відмити без особливих зусиль!

Сьогодні в асортименті будь-якого виробника грилів можна зустріти планчу як додатковий аксесуар.