Гурмани кажуть, що одного разу спробувавши страви з тандира, вже неможливо забути їх неповторний смак. Що собою являє тандир і чи варто його придбати для приготування їжі? Чим він відрізняється від традиційної печі, духовки, мангала? І чи справді страви, приготовані в ньому, не тільки дуже смачні, але і корисні? 

Для початку варто відзначити, що перші печі-тандири використовувалися ще в стародавні часи. Тоді вони представляли собою яму овальної форми, викопану в землі і викладену зсередини глиною (звідси і назва “тандир” - “глиняна піч”). Стінки такого пристосування обпікалися до стану кераміки, що робило його надміцним і вогнетривким. Овальна форма такої жаровні дозволяє рівномірно поширюватися теплу і зберігатися в ній досить довгий час. Їжа “томииться” під впливом високої температури, процес приготування нетривалий і вкрай простий.

Для нас же тандир - це традиційна піч в іншому вигляді. Сучасні тандири мають схожий принцип дії. При цьому приготування їжі в них займає набагато менше часу, ніж на тому ж мангалі або грилі. Наприклад, шашлик в тандирі готується  близько 15 хвилин, а ціла курка - 30 - 40 хвилин. А смак страв при цьому більш насичений, з повним збереженням в них всіх вітамінів і корисних речовин. Крім того, доведено, що такі страви куди корисніші (без канцерогенів) і мають більш тривалий термін зберігання. Також вони забезпечують хороше травлення, а значить, відмінне самопочуття і настрій.

Сьогодні тандир являє собою міні-піч, якою дуже зручно користуватися. Він виготовляється з шамотної маси при температурі випалу більше 1000 градусів Цельсія. Сталева окантовка - гнуття з елементами ковки.

Тандир простий у використанні, зрозумілий і не вимагає постійної уваги в процесі приготування різних страв: завантажив в піч продукти, прикрив кришкою і все. У підсумку виходить смачна, ні з чим незрівнянна їжа. Навіть звичні страви “заграють новими фарбами”. Шашлик з тандира дуже м’який і неймовірно смачний! Плов ароматний, розсипчастий і буквально тане в роті (готується в казані, встановленому на тандир). Рибу, м’ясо, коржі, овочі і багато іншого можна приготувати в такий диво-печі, і звичні продукти здивують новим прекрасним смаком.